Menopoz ve Pilates

Menopoz, kadınlarda âdet kanamalarının (menstrüasyon) ve dolayısıyla üremenin sona ermesi. Menopoz zaman zaman "hayatın değişimi" olarak algılansa da bu tarif, negatif bir anlam taşır ve yerinde değildir. Zira menopoz esnasında fiziksel, zihinsel ve cinsel değişiklikler olduğu doğrudur ancak bunlar "kötüye gidiş" olarak nitelenemezler.

Çoğu kadında menopoz 45 - 55 yaşları arasında başlar.Ortalama menopoz yaşı 50 olarak kabul edilse de bazı durumlarda 40 yaşından önce bile başladığı ya da 50'li yaşların sonlarına sarktığı görülebilir. Menopozun kişide erken ya da geç başlaması, muhtemelen kalıtımsal olmakla birlikte, iyi beslenme ve sağlıklı bir yaşam menopozu geciktirebilir. Kadınların yüzde %8'inde menopoz 40 yaşından önce başlar. Bu duruma prematüre (erken) menopoz denir.

faydaları orta yaş ve ilerisinde ve özellikle menopoz boyunca yararlıdır. Kırk beş ve elli beş yaş arasında ortaya çıkan bu süreç hormonsal farklılıklara, ruhsal kararsızlıklara ve fiziksel değişikliklere yol açar. Bu fiziksel belirtiler sıcak basması, yüksek kan basıncı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, obezite ve uykusuzluktur. Vücudun soğuğa ve enfeksiyonlara; özellikle de idrar enfeksiyonlarına karşı daha hassas olması bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Diğer fiziksel değişiklikler diyabet, osteoporoz başlangıcı ve genel bir ağırlaşmadır. Öfke hissi, depresyon, kaygı, özgüven eksikliği ve tatminsizlik bu değişim sürecinde olağandır.

Düzenli çalışma fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığın korunmasına yardımcı olur. Menopoz (Menopoz pilates) döneminde düzenli çalışma hormonları dengelemeye, kilonun kontrol altında tutulmasına ve sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasına belirgin bir biçimde katkıda bulunur.

Orta yaştan ileri yaşlara bedensel değişim pek çok yeni sorunu beraberinde getirir. En önemlisi, hassaslaşan kemikler, yavaş metabolizma, zayıf dolaşım, dalgınlık ve genel koordinasyon eksikliği gibi durumların doğurduğu fiziksel zayıflıkta artıştır. Bu aşamada pek çok değişiklik gerekir. Daha sonra kan dolaşımını ve sağlıklı sinir sistemini korumaya yardımcı olan pozisyonların daha az çaba ile gerçekleşmesine olanak sağlayacak desteklerin çok büyük faydaları vardır. Desteklerin kullanımı, vücudun ayrıca geniş ve tam bir biçimde rahatlamasını sağlar. Bu aşamada, pilatesin amacı her zaman olduğu gibi denge ve uyumu sağlayan hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı korumaktır.

- Ağrının azalmasına yardımcıdır.
- Obezite, diyabet, hipertansiyon ve hiperlipidemiyi olumlu olarak etkiler..
- Reaksiyon zamanını azaltır
- Kas kitlesini arttırır
- Kemik kitlesini arttırır
- Mental zindelik sağlar
- İmmün fonksiyonları düzeltir.
- Ağrının azalmasına yardımcıdır
- Kırık riskini azaltır